De Russische olieproductie is in december gestegen naar een nieuw maandrecord sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991. Dat blijkt uit gegevens van het Russische energieministerie.
Ten opzichte van de voorgaande recordmaand november steeg de olieproductie met 0,4 procent tot 10,82 miljoen vaten per dag. Over het hele jaar steeg de productie ten opzichte van 2014 met 1,4 procent tot meer dan 534 miljoen ton, wat neerkomt op 10,73 miljoen vaten per dag.
Goedkope roebel
De kelderende olieprijzen en de sancties die Europa en de Verenigde Staten tegen Rusland instelden na de annexatie van de Krim en de aanhoudende agressie tegen het buurland Oekraïne lijken de Russische olieproductie niet te raken. Oliebedrijven in Rusland zijn dankzij de goedkope roebel minder geld kwijt aan productie.
De Russische olie-export steeg het afgelopen jaar volgens de gegevens van het ministerie tot 5,25 miljoen vaten per dag, waarbij de levering aan de landen buiten de voormalige Sovjetunie een sprong liet zien van 11 procent tot 4,42 miljoen vaten.
Hogere belastingen?
Het Russische regeringsbudget is voor 40 procent afhankelijk van olie-inkomsten. De kelderende olieprijzen hebben een groot gat geslagen in het budget. Mogelijk gaat Moskou de olie-industrie hogere belastingen opleggen om dat gat te verkleinen. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de olieproductie in 2017 terugvalt.
Voor dit jaar verwacht de Russische regering geen terugval. Investeringen die twee tot drie jaar geleden zijn gedaan, hebben de olieproductie vorig jaar opgestuwd en dat zullen ze ook in 2016 doen, zei energieminister Alexander Novak vorige maand.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl